Desetileté partnerství Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Uk

Desetileté partnerství Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Uk

21.3.2017  /  Letos slaví spolupráce Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny kulaté desáté výročí svého trvání. U této příležitosti se chystají pracovní cesty, výstava v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě, fam trip do Zakarpatí s cílem podpořit cestovní ruch i firmy v Kraji Vysočina nebo mezinárodní setkání a vystoupení mládežnických dechových hudeb. Úzká spolupráce obou partnerských regionů navíc pokračuje stejně jako v minulých letech. "Pro rok 2017 jsme vybrali 22 projektů za více než 4,5 milionu korun," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.



Z rozpočtu fondu ViZa, na kterém se 50 % podílí Kraj Vysočina a zbylou polovinou Zakarpatská oblast Ukrajiny, půjdou peníze do nejpotřebnějších resortů, jako je školství nebo zdravotnictví, například na výměnu střechy a oken na budově ambulance v obci Bilasovice, na rekonstrukci dětské nemocnice v obci Velikyj Bereznyj nebo na vybudování sociálního zázemí pro sirotky a děti ze sociálně slabých rodin ve Strymbě. "Z tzv. měkkých projektů pokračujeme v realizaci táborů pro děti, podpoříme účast ukrajinských studentů na Letní žurnalistické škole v Havlíčkově Brodě, nákup učebnic českého jazyka do šesti základních škol v Zakarpatí, spolupráci hasičských záchranných sborů nebo výměnu zkušeností na úrovni policie a účast na mezinárodní soutěži v oblasti kynologie," doplnil hejtman Jiří Běhounek s tím, že finanční podporu vybraných aktivit začátkem března projednali členové Stálé konference a v závěru března je bude schvalovat Zastupitelstvo Kraje Vysočina.

Navíc Kraj Vysočina podstatně přispěl k významnému posunu pro studium českého jazyka na Ukrajině. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR na základě úsilí hejtmana Jiřího Běhounka oficiálně vyhlásilo výběrové řízení na obsazení pozice lektora/lektorky českého jazyka a literatury v zahraničí pro akademický rok 2017/2018 pro Užhorodskou univerzitu, pro studenty bohemistiky v partnerském regionu Vysočiny Zakarpatské oblasti Ukrajiny.

Kraj Vysočina desátým rokem velmi aktivně spolupracuje s partnerským regionem Zakarpatská oblast Ukrajiny. Od roku 2007 Kraj Vysočina spoluinvestoval do veřejně prospěšných zařízení v Zakarpatské oblasti Ukrajiny částku přesahující 45 miliónů korun. Společně s podílem Zakarpatské oblasti Ukrajiny se tedy podařilo přispět k rozvoji regionu více než 90 miliony korun a realizovat téměř 150 společných investičních projektů.

Přejít na úvodní stránku zJihlavy.cz | Zobrazit galerii ostatních fotopostřehů